De Regels van het Land, in dit geval Frankrijk

Geplaatst in Franse Leven

De Regels van het Land, in dit geval Frankrijk

Hoe meer u weet van Frankrijk voordat u gaat emigreren, des te beter uw voorbereiding is en des te meer u weet van de algemene ‘regels’ van Frankrijk. Het is belangrijk om hier vooraf goed op de hoogte van te zijn, zodat u niet voor (grote) verassingen komt te staan. Zorg er van tevoren voor dat u zich heeft ingelezen in onderstaande 6 controlepunten voordat u vertrekt naar Frankrijk.

 

 1. De Franse Ambassade en Buitenlandse Zaken in Den Haag. Bij zowel de Franse Ambassade als aan het loket bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag kunt u terecht voor al uw vragen met betrekking tot een emigratie naar Frankrijk. Elk land heeft zijn eigen regels als het om emigreren gaat en veel regels kunnen ook jaarlijks veranderen. Het is daarom belangrijk om er voor te zorgen dat uw informatie recent en up-to-date is.
 2. Adres Franse Ambassade in Den Haag:
  Franse Ambassade
  Smidsplein 1
  2514 BT DEN HAAG

  Adres Buitenlandse Zaken in Den Haag
  Bezuidenhoutseweg 67
  2500 EB DEN HAAG

 3. Officiële instanties in Frankrijk. Het is goed om te weten waar de officiële instanties zich in Frankrijk bevinden. Op internet kunt u veel informatie vinden en er bestaan ook diverse forums (zoals het FrankrijkForum) waar mensen informatie geven waar deze officiële instanties zich bevinden. Zeker als u de Franse taal nog niet machtig bent, kan dit zeker van pas komen. U hoeft het wiel natuurlijk niet opnieuw uit te vinden.
 4. Bureaucratie. In Nederland vinden we vaak dat we overal aan gedacht is en dat we als land goed georganiseerd zijn. Dit is in veel andere landen om ons heen, waaronder Frankrijk, vaak minder het geval. Het kan een doolhof zijn, waar je pas met heel veel vragen erachter komt hoe sommige dingen werken of ingevuld dienen te worden. Ook kan de tijdsduur van een bepaalde aanvraag soms een stuk langer duren dan de eerder doorgegeven tijd. Geduld is dus echt een schone zaak in dit geval.
 5. Verzekeringen afsluiten. Bekijk van tevoren goed welke verzekeringen u wilt afsluiten. Naast een zorgverzekering is het goed om ook te kijken naar een verzekering voor het huis (inboedel- en opstalverzekering). Gaat u een onderneming starten in Frankrijk, dan is het ook altijd verstandig om een afspraak te maken met een adviseur in Frankrijk.
 6. Juridische aspecten. Houd in uw achterhoofd dat mondelinge afspraken een risico met zich mee kunnen brengen. Wilt u een huis kopen in Frankrijk, laat u dan door andere Nederlanders in de regio of een lokale jurdische adviseur van de nodige informatie voorzien. Probeer daarnaast ook altijd  mondelinge gemaakte afspraken op papier te krijgen, voor meer duidelijkheid en zekerheid.
 7. Fiscale aspecten. De Belastingdienst is net als in Nederland ook in Frankrijk aanwezig. Gaat u in Frankrijk een onderneming beginnen, vraag dan in Frankrijk naar de belastingvoordelen van een startende ondernemer. Net als in Nederland heeft u als startende ondernemer ook in Frankrijk recht op de nodige fiscale voordelen.

Laat een reactie achter