Startfase – Kopen van een tweede huis in Frankrijk

Geplaatst in Kopen

Mijn partner en ik spelen al enige tijd met de gedachte om een stuk grond met klein huis te kopen in Frankrijk. Steeds als we naar Frankrijk gaan worden we heimelijk verliefd naar die verlaten stukjes grond met authentieke natuurstenen -en pierres stijl- huisjes erop. Prachtig. Het kan nog even duren voordat we daadwerkelijk een huisje gaan kopen, maar we hebben al de nodige kennis opgedaan. In onze startfase delen we onze kennis en ervaring, zodat je met een gedegen kennis de eerste fase ingaat.

Waarom een tweede huis in Frankrijk?

Ja, goede vraag. We hebben een huis in het centrum van Delft met een klein tuintje, maar toch knaagt het aan ons op een huisje in Frankrijk te kopen. De reden is voornamelijk dat we wat meer kunnen onthaasten naast ons drukke leven.

Voor mijn website Chambres d’Hotes Wijzer ben ik regelmatig in Frankrijk te vinden en kan ik in principe overal werken zolang er maar stabiel en goed internet is. Ditzelfde geldt voor mijn partner.

Een andere wens is om meer groente te verbouwen, een stukje onroerend goed te hebben en de ruimte om een stuk grond te hebben. Een belangrijke wens voor ons is dat het iets afgelegen ligt met vrij uitzicht en een (groot) stuk grond. We hebben niet de intentie om het huis ook als gite te verhuren, maar voor vrienden en familie wordt graag een uitzondering gemaakt.

Wat komt er bij kijken?

 • Let er op dat de overdracht bij de notaris soms wel enkele weken -en soms wel maanden- kan duren. Vraag goed na bij de makelaar of ze een indicatie kunnen geven hoelang de overdracht duurt.
 • Aangezien een makelaar niet het alleenrecht heeft om een huis te verkopen in Frankrijk, zitten er vaak meerdere makelaars op één huis. Het overzicht op Franse websites als seloger.com is vaak dan ook een beetje zoek. Houd hier rekening mee.
 • Als je een huis wilt bezichtigen zonder bijzijn van de makelaar, vraagt de makelaar je van tevoren om een papiertje te tekenen dat als je het huis wilt kopen de aankoop ook via desbetreffende makelaar doet. Doe je dit niet, dan ben je een commissie verschuldigd aan de makelaar. Advies is dan ook of om altijd met de makelaar het huis te bezichtigen of om het formulier nooit te ondertekenen.
 • Prijzen verschillen soms heel erg per makelaar. Wij hadden interesse in een stuk land (bijna 2 hectare grond) met een oude schuur erop. Het verschil met onze makelaar en een andere makelaar was bijna 10.000 euro. Goed onderhandelen is dus een belangrijk geheel in het aankoopproces.

Wat zijn je wensen bij het kopen van een huis?

Ter indicatie vind je hieronder een overzicht van onze wensen:

 • Kies een regio of bepaald gebied waar jij of jullie verliefd op zijn. Wij vinden La Montagne Bourbonnaise een erg mooi en groen gebied in de Auvergne, maar ook de Provence en de Haute-Saone zijn bij ons in trek. Wat is jullie lievelingsplek in Frankrijk en kijk of de regio binnen jullie budget past.
 • Wil je het huis zonder hypotheek kopen of is een hypotheek voor jullie juist van belang?
 • Wat mag de maximale afstand zijn van jullie huis in Nederland naar jullie tweede huis? Willen jullie maximaal 6 uur rijden, trek dan een lijn in Frankrijk en kijk wat er binnen zes uur rijden van jullie huis ligt.
 • Mag het huis afgelegen liggen met de eerste voorzieningen op een aantal kilometer of wil je een huisje in een dorpscentrum?
 • Wil je het huis alleen privé gebruiken of later mogelijk ook verhuren als gite?
 • Houd je van klussen of wil je dat het huis direct bewoonbaar is?
 • Kijk goed bij de aankoop of elektriciteit, water en een afvoer (of septic tank) aanwezig is. Als een afvoer niet mogelijk is, omdat jullie te ver weg zitten van het grid dan is een septic tank een optie. Houd er echter wel rekening mee dat de kosten van een septic tank tussen de 8000-10.000 euro zijn.

Laat een reactie achter