Franse Koopovereenkomst: Belangrijke Tips!

Geplaatst in Kopen

Franse Koopovereenkomst: Belangrijke Tips!

Na een aantal bezichtigingen en onderhandelingen met de verkopende partij heb je besloten om het huis in Frankrijk te kopen. De verkopende partij komt met een koopovereenkomst die lastig is te ontcijferen. Hieronder vind je een aantal handige tips waar je op moet letten bij het lezen van een Franse koopovereenkomst.

Compromis de vente of Promesse de vente?
In Frankrijk wordt meestal gebruik gemaakt van twee soorten voorovereenkomsten, namelijk de Promesse de vente en de Compromis de vente. De Promesse de vente is een koopoptie die de eigenaar verleent aan een persoon. Over het algemeen betaal je voor deze optie een bedrag van 10% van de koopsom. Als de koop doorgaat, wordt deze aanbetaling verrekend met de koopsom. Mocht de koop niet doorgaan dan blijft deze aanbetaling bij de optiegever.

De Compromis de vente is een koopovereenkomst onder opschortende voorwaarde. Net als bij de Promesse de vente betaal je veelal 10% aan, maar deze aanbetaling van de koopsom wordt terugbetaald als de verkopende partij niet aan de gestelde voorwaarde voldoet in de overeenkomst. Ditzelfde is het geval als de kopende partij niet aan de verplichtingen voldoet, het aanbetalingsbedrag is dan voor de verkopende partij (als zijne een schadevergoeding).

Definitieve overeenkomst
Nadat de voorovereenkomst is opgesteld volgt de definitieve overeenkomst. Deze wordt vaak als hamerstuk beschouwd, welke vaak zonder verdere discussie wordt goedgekeurd en hierdoor dus na de overdracht ook het risico overgaat naar de kopende partij.

Bescherming bij het Franse kooprecht
De verkoper doet zijn of haar uiterste best om bescherming te krijgen in het koopcontract, aangezien het Franse kooprecht voornamelijk de kopende partij beschermt. Zowel een Franse notaris als een Franse makelaar kunnen zelf contracten opmaken. Belangrijke aandachtspunten die je wellicht in de overeenkomst als koper wilt hebben is een mogelijk financieringsvoorbehoud, een bouwvergunning (als u deze plannen heeft) en een garantie in de overeenkomst dat er geen houtrot, asbest of termieten aanwezig zijn.

1 reactie

  1. Het is heel verstandig als u zich van te voren goed laat inlichten als u een huis in het buitenland gaat kopen. Nou is Frankrijk meer beschermend voor de koper dan de verkoper, zoals ook in dit artikel benoemd, maar dat betekend niet dat het een fluitje van een cent is.

    Zoals ook in nederland zijn er veel punten waar u op moet letten.

    Groetjes,
    Sabrina

Laat een reactie achter