Bouwvergunning in Frankrijk: Overzicht!

Geplaatst in Klussen

Bouwvergunning in Frankrijk: Overzicht!

Voor een verbouwing van uw pasgekochte huis, schuur of gastenverblijf in Frankrijk heeft u in de meeste gevallen een bouwvergunning nodig. Net zoals dit in Nederland of België in veel gevallen noodzakelijk is, is dit in Frankrijk ook het geval. Het aanvragen van een bouwvergunning is niet al te moeilijk en kan voor kleine gevallen, de zogenoemde simple déclaration, zelfs bij de gemeente gehaald worden. Naast nuttige informatie vindt u tevens een handig overzicht van welke bouwvergunningen er nodig zijn van een verbouwingen in Frankrijk.

Waar kunt u een bouwvergunning in Frankrijk aanvragen?
U kunt een bouwvergunning voor een verbouwing in Frankrijk online aanvragen via deze website. Daarnaast kunt u een formulier gratis ophalen bij de desbetreffende gemeenten. Zodra u uw bouwvergunning af wilt geven, dient u onder andere de volgende dingen mee te nemen:

  • Ingevulde bouwvergunning formulier
  • Grondvlan
  • Een kadastraal plan

Houd er rekening mee dat een goedgekeurde bouwvergunning in Frankrijk twee jaar geldig is en dat de verbouwing binnen drie jaar voltooid is. Indien de tijd verstreken is, dient er een nieuwe bouwvergunning aangevraagd te worden. Daarnaast kost het aanvragen van een bouwvergunning relatief veel geld en neemt een aanvraag circa 15 (werk)dagen in beslag.

Zodra de verbouwing van start is gegaan dient u ‘une déclaration d’ouverture du chantier’ in drievoud te overhandigen aan het gemeentebestuur.

Verschillende soorten bouwvergunningen in Frankrijk:
Frankrijk kent een tweetal verschillende bouwvergunningen. De verschillende namen zijn ingedeeld in de grote van de verbouwing en het soort verbouwing.

  • Een déclaration de travaux, ook wel de simple déclaration genoemd. Deze vergunning is aan te vragen bij de gemeente.
  • Een Permis de construire. Deze bouwvergunning is nodig voor de iets grotere verbouwingen, waar officiële tekeningen door een architect of aannemer nodig zijn. Bij de wat makkelijkere verbouwingen is volstaat een eigen gemaakte tekening. De documenten worden in principe door de burgemeester doorgestuurd naar de daarvoor bevoegde instanties de de aanvraag zullen behandelen.
Soort Verbouwing of Aanpassing: Bouwvergunning nodig:
Aanleg van een buitenzwembad Ja, een simple déclaration
Het oprichten van een terras Nee, mits de grondhoogte niet hoger is dan 60 cm
Vergroten van het woonoppervlak met minder dan 20 m2 Ja, een simple déclaration
Slopen van een dragende muur Nee
Bepleisteren van de buitengevel Ja, een simple déclaration
Opknappen en bewoonbaar maken van een schuur Ja
Opknappen en bewoonbaar maken van een zolder Nee
Dakkapel Ja, een simple déclaration
Aanleg van een serre op het bestaande terras van mindere dan 20 m2 Ja, een simple déclaration
Wijzigen van de bestemming Ja

Laat een reactie achter