Rijbewijs bij Emigreren naar Frankrijk

Geplaatst in Geldzaken

Rijbewijs bij Emigreren naar Frankrijk

Allereerst: Het Nederlandse rijbewijs is in Frankrijk gewoon geldig. Zodra gaat emigreren naar Frankrijk en uw rijbewijs is nog niet verlopen, kunt u zonder hierover na te hoeven autorijden in Frankrijk. Het is echter wel verplicht om voor 6 maanden, nadat u geëmigreerd bent, uw huidige Nederlandse rijbewijs te vernieuwen door een Frans rijbewijs. Hoe u dit kunt regelen en hoe de Franse wetgeving is met betrekking tot autorijden en het rijbewijs, leest u in dit artikel.

Nederlandse rijbewijs omzetten naar Frans rijbewijs
Zodra u uw huidige rijbewijs om wilt zetten naar het Franse rijbewijs, kunt u dit regelen bij de Prefecture. Op deze website kunt u het departement invullen waar u woont of gaat wonen in Frankrijk en u ziet hier dan een adres verschijnen van het dichtstbijzijnde adres waar het rijbewijs is om te zetten. Daarnaast is het verstandig om alvast het formulier cerfa 11247*02 uit te printen (type de naam in in Google en u vindt direct het juiste formulier), voordat u naar de Prefecture gaat.

Wat dient u allemaal mee te nemen:

  • Het oude rijbewijs
  • Paspoort of Identiteitsbewijs
  • 2 dezelfde pasfoto’s (die voldoen aan de norm)
  • Verblijf- of Woonadres

Verlopen van het rijbewijs
Indien uw rijbewijs voortijdig verloopt kunt u een nieuw Frans rijbewijs aanvragen bij de Prefecture, dezelfde procedure als bij het omzetten naar het Franse rijbewijs. U krijgt ook een Frans rijbewijs als uw rijbewijs kwijt of gestolen is, of als er een wijziging op uw rijbewijs aangebracht dient te worden (zoals bij een verkeersovertreding).

Verkeersboetes en puntenrijbewijs in Frankrijk
Net als in Nederland heeft Frankrijk een puntensysteem. Bij het maken van een overtreding in het verkeer, dan worden er punten afgetrokken op het rijbewijs. Hier is wel een Frans rijbewijs voor nodig om de punten in mindering te brengen. Het krijgen van een verkeersboete werkt eigenlijk op dezelfde gangbare manier als in Nederland. U dient bij controle door de politie (gendarmerie) uw rijbewijs te kunnen laten zien.

Laat een reactie achter