Een Chambres d’Hotes in Frankrijk Beginnen: Praktische Tips!

Geplaatst in Bedrijf

Een Chambres d’Hotes in Frankrijk Beginnen: Praktische Tips!

Stelt u zich eens voor: ‘s ochtends ontwaken in een oase van rust aan uw eigen terras met gezellige gasten in uw eigen bed and breakfast in Frankrijk! Is het ook uw droom om samen met uw partner een chambres d’hotes te runnen in Frankrijk? Lees dan onderstaand artikel, waar we u praktische tips geven om een chambres d’hotes in Frankrijk te beginnen.

Een bedrijfsplan.. Is dat echt nodig?

Het is uiteraard aan uzelf om te bepalen of een bedrijfsplan of marketingplan nodig is als u een chambres d’hotes wilt gaan beginnen. Wij vinden van wel en denken dat de kans van slagen een stuk groter zal zijn. Door een bedrijfsplan te maken komt u erachter wat de jaarverdiensten moeten zijn om ‘rond’ te kunnen komen en waar nog extra omzetmogelijkheden zijn, zoals het aanbieden van extra (betaalde) faciliteiten.

Ook zult u te weten komen wat de zogenoemde bedreigingen zijn. Want hoe zult u de wintermaanden doorkomen, als er geen enkele gast bij u komt overnachten? De meeste eigenaars moeten met hun omzet die veelal in de zomermaanden verdiend wordt het hele jaar doen. Het is dus van belang dat dit geld niet op is aan het einde van de zomer.

Wil ik een eenvoudige of luxe chambres d’hotes en in welke regio?

De oorspronkelijke opzet van chambres d’hotes is een bijverdienste voor plattelandsbewoners door toeristen en passanten een overnachting met ontbijt aan te bieden. Van deze opzet is tegenwoordig weinig meer over en willen de meeste eigenaars volledig rond kunnen komen van hun chambres d’hotes.

Bent u er al uit wat voor soort chambres d’hotes u wenst te beginnen? Het is goed om alvast eens bij een aantal chambres d’hotes te overnachten om een indruk te krijgen. Kijk ook eens bij alle te koop staande objecten op Chambres d’Hotes Wijzer.

Daarnaast is de regio enorm van belang. Een chambres d’hotes in de Provence levert in sommige gevallen wel 10x zoveel omzet op, maar de investering kost veelal ook 10x zoveel. Maak dus goed de keuze in welk gebied u wilt zitten. Jaarlijks emigreren vele Nederlanders en Belgen naar Frankrijk toe en zij vestigen zich het meest in de Auvergne.

Als u uw chambres d’hotes  gaat beginnen moet u dit wel eerst melden bij het gemeentehuis. Als minimale vereiste heeft u de zogenoemde drankvergunning ‘License I’ nodig voor het serveren van het ontbijt.

Chambres d’Hotes met Table d’Hotes erbij?

Bent u een echte hobbykok of heeft u als kok gewerkt? Dan is het rendabel om naast het bieden van een overnachting met ontbijt ook een diner aan te bieden. U kunt uiteraard zelf bepalen hoeveel keer per week u dit aan wilt bieden en tegen welke tarief. U dient er wel rekening mee te houden dat voor het aanbieden van table d’hotes (avondmaaltijd) een dranklicentie met aantekening ‘Petit-Restaurant’ nodig is. Deze licentie is net als ‘License I’ te verkrijgen bij het lokale gemeentehuis.

Omzet voorbeeld Chambres d’Hotes

Voorbeeld 1 Voorbeeld 2:
3 kamers, gemiddeld 12 weken hoogseizoen, overnachting met onbijt kost 60 eur0 (min kosten houdt u 50 euro over) 5 kamers, gemiddeld 12 weken hoogseizoen, overnachting met ontbijt kost 80 euro (min kosten houdt u 65 euro over)
Totale omzet per jaar: 12.600 euro Totale omzet per jaar: 27.300 euro
Totale omzet per maand: 1050 euro Totale omzet per maand: 2275 euro

In bovenstaand overzicht treft u een overzicht aan van 2 fictieve voorbeelden. Hiermee willen wij u laten zien dat een iets hogere kamerprijs een groot effect kan hebben op uw totale omzet. Daarnaast bestaat het tweede voorbeeld uit 2 extra kamers, welke ook voor een extra omzet zullen zorgen. In de praktijk geeft men aan dat het goed is als u in een gemiddelde regio een omzet heeft van 5000 euro per kamer per jaar. Dit is inclusief het aanbieden van drankjes en table d’hotes. Afhankelijk van het aantal kamers zal de omzet van de gehele chambres d’hotes kunnen verschillen.

Beste manier van reclame en waar te adverteren met uw chambres d’hotes

Zorgt zelf voor een heldere en overzichtelijke website. Net als het boeken van een vliegreis boeken de meeste mensen hun vakantie via internet. Het is van belang dat uw website er goed uitziet en dat de bezoeker kan vinden wat hij of zij wil vinden. Hiermee bedoelen we dat de prijzen helder zijn en dat er foto’s zichtbaar zijn van zowel het gehele terrein, de binnenkant van het huis als de kamers van de chambres d’hotes.

Daarnaast is het erg belangrijk om te adverteren met uw chambres d’hotes bij diverse vakantie websites als Chambres d’Hotes Wijzer, waar bezoekers in contact worden gebracht met kleinschalige en persoonlijke vakantie adresjes in Frankrijk.

4 reacties

 1. Wat fijn, zoveel informatie over het starten van een B & B in Frankrijk. Wij hebben nu ook een B & B, slechts 1 appartement, maar het geeft wel inzicht in of wij het ‘leuk’ vinden (!!!) en wat je er voor inversteringen voor moet doen. Mag je in Frankrijk max. 5 kamers verhuren wil je nog Chambres d’Hôtes zijn? De Licenses die je nodig hebt in Frankrijk, kun je die gewoon kopen? Of moet je hiervoor een cursus volgen? wie meer praktische tips heeft, ze zijn meer dan welkom bij ons!
  Josien en Ton, Middelburg

 2. Bijzonder handig, wat tips bij elkaar. Het blijft een moeilijke business, werken in de toeristische sector. Diegene die eens met ons van gedachte willen wisselen over hun plannen en ons het hemd van het lijf willen vragen, zijn van harte welkom bij ons in de Allier.

  Hartelijke groetjes,

  Edmond en Mirjam
  Deelnemers “Ik Vertrek!” – 13 november 2010
  Bekijk onze uitzending op http://www.ikvertrek.nl/uitzendingen/familie-kreuk

  Ambiance de Vacances – uw vakantie in de Montagne Bourbonnaise
  gîtes – chambres d’hôtes – table d’hôtes

  La Verrerie
  03250 Saint-Nicolas-des-Biefs
  Allier – France
  +33-(0)977-747644 • +33-(0)470-586966
  http://www.ambiancedevacances.eu
  info@ambiancedevacances.eu

 3. Tips en trucs voor opstarten B&B in Frankrijk zijn van harte welkom !

Laat een reactie achter